Krem selerowy na Ryżowym
Składniki:
- 2 szklanki RYŻOWEGO Inka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- biała część małego pora
- 1 duży seler 500g
- 2 małe ziemniaki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- czubata łyżka mascarpone
- 50g topionego śmietankowego serka
- sok z 1/2 cytryny
- sól/pieprz/gałka muszkatołowa
- grzanki czosnkowe
- 1 półbagietka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie
Szalotkę i pora siekamy w półplasterki. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w malutką kostkę. Na oleju szklimy szalotkę i pora, dodajemy selera i ziemniaki. Smażymy przez 1 minutę intensywnie mieszając. Dolewamy Ryżowe oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zupę miksujemy z mascarpone i serkiem topionym. Na koniec dodajemy sok z cytryny i wymieszaj.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojoną w kosteczki bagietkę smażymy do zezłocenia. Pilnujemy, żeby grzanki się nie przypaliły.
Zupę podajemy w kubeczkach, z dużą ilością grzanek i (opcjonalnie) z odrobiną sosu żurawinowego.