Kup online Facebook Instagram
Jagodzianki

Składniki:

Zaczyn:

  • 1 szklanka ciepłego Owsianego Waniliowego od Inki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • 200 g mąki (może być pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • skórka otarta z ½ cytryny

Dodatkowo do ciasta:

  • 100-150 g mąki
  • 50 g roztopionego oleju kokosowego

Nadzienie jagodowe:

  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 6 łyżeczek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki drobnego cukru
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 6-7 łyżeczek mąki
  • parę łyżek Owsianego od Inki (do posmarowania)

Lukier:

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Drożdże rozcieramy z cukrem i skórką z cytryny, zalewamy ciepłym (nie gorącym!),
Owsianym Waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy na przemian pozostałą mąkę i olej kokosowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne, nie klejące się od dłoni ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na
kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy ręką w miseczce do konsystencji mokrego
piasku.

Ciasto dzielimy na 12-14 części. Z każdej lepimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Na środek placka nakładamy dużą łyżkę jagód. Sklejamy ciasto dokładnie (na kształt jagodzianek) i układamy na natłuszczonej blasze. Wierzch jagodzianek smarujemy ciepłym Owsianym, posypujemy kruszonką. Drożdżówki wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180’C. Pozwalamy jagodziankom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku. Pieczemy przez 15-20 minut do złotego koloru. Studzimy i dekorujemy lukrem, przygotowanym z cukru pudru, roztartego dokładnie z sokiem z cytryny.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się