Jagodzianki
Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka ciepłego Owsianego Waniliowego od Inki
- 20 g świeżych drożdży
- 6 łyżeczek brązowego cukru
- 200 g mąki (może być pół na pół białej i pełnoziarnistej)
- skórka otarta z ½ cytryny
Dodatkowo do ciasta:
- 100-150 g mąki
- 50 g roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie jagodowe:
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 6 łyżeczek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 łyżeczki drobnego cukru
- skórka otarta z ½ cytryny
- 6-7 łyżeczek mąki
- parę łyżek Owsianego od Inki (do posmarowania)
Lukier:
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z cukrem i skórką z cytryny, zalewamy ciepłym (nie gorącym!),
Owsianym Waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy na przemian pozostałą mąkę i olej kokosowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne, nie klejące się od dłoni ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na
kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy ręką w miseczce do konsystencji mokrego
piasku.
Ciasto dzielimy na 12-14 części. Z każdej lepimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Na środek placka nakładamy dużą łyżkę jagód. Sklejamy ciasto dokładnie (na kształt jagodzianek) i układamy na natłuszczonej blasze. Wierzch jagodzianek smarujemy ciepłym Owsianym, posypujemy kruszonką. Drożdżówki wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180’C. Pozwalamy jagodziankom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku. Pieczemy przez 15-20 minut do złotego koloru. Studzimy i dekorujemy lukrem, przygotowanym z cukru pudru, roztartego dokładnie z sokiem z cytryny.