Inkowo-chałwowe mini Pavlovy
Składniki:
Bezy:
- 3 białka (w temp pokojowej)
- szczypta soli
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 2 łyżeczki Inki Karmelowej
- 150g mascarpone
- 50g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100g chałwy waniliowej
Sos:
- 100g borówki czerwonej lub żurawiny (może być mrożona)
- 2 łyżki cukru żelującego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli. Stopniowo, łyżka po łyżce cały czas miksując, dodajemy cukier. Masa jest gotowa kiedy stanie się lśniąca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy (na blachy wyłożone papierem do pieczenia) blaty o średnicy około 10cm. Pieczemy, a właściwie suszymy w temp 120'C (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy do zupełnego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Mascarpone ubijamy mikserem i dodajemy do niego pokruszoną chałwę oraz Inkę karmelową, miksujemy dokładnie, następnie delikatnie łączymy łyżką z ubitą śmietanką.
Żurawinę zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem i ubijamy mocno tłuczkiem do ziemniaków, zostawiamy na 1 godzinę po tym czasie gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia przez około 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone blaty bezowe przekładamy kremem i polewamy sosem żurawinowym, możemy dodatkowo posypać pokrojonymi w drobne kawałki krówkami.