Inka w malinach
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej Inki
- 2 łyżeczki kakao
- 200 ml krowiego mleka lub napoju roślinnego
- 3 łyżeczki malin (mrożonych lub świeżych)
- Miód lub brązowy cukier
- Szczypta chili
- Bita śmietana
Przygotowanie
Mleko lub napój roślinny przelewamy do rondelka i gotujemy je. Następnie zalewamy nim dwie łyżeczki Inki i dwie łyżeczki kakao. Maliny miksujemy na mus (jeśli są mrożone to lepiej je chwilę wcześniej rozmrozić), który następnie przecieramy przez sitko, aby pozbawić go niepotrzebnych pestek. Tak przygotowane maliny dosładzamy miodem lub brązowym cukrem wg uznania, podsypujemy szczyptą chili i delikatnie mieszamy. Mus wkładamy na dno kubka lub wysokiej szklanki i zalewamy Inką z kakao. Możemy udekorować bitą śmietaną. Całość mieszamy i rozsmakowujemy się w przyjemności.