Gwiazda makowa
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- ½ kg mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ¼ kostki masła
- 2 żółtka
dodatkowo:
- 400 g gotowej masy makowej
- jajko
- odrobina napoju owsianego waniliowego
Przygotowanie
Drożdże wsyp do ciepłego (nie gorącego) napoju, odczekaj 10 minut aż się aktywują. Masło roztop i ostudź. Mąkę przesiej do dużej miski wymieszaj z cukrami. Dodaj napój, masło, skórkę pomarańczową i żółtka. Zagnieć elastyczne ciasto - jeśli potrzeba podsyp mąką. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Podziel na 4 części, każdą wywałkuj na okrągły cienki placek, posmaruj placki masą makową (możesz ją lekko rozcieńczyć napojem owsianym lub wodą jeśli będzie za gęsta), układaj równo jeden na drugim (będą 4 placki i 3 warstwy masy makowej). Najlepiej robić to od razu na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Odetnij brzegi placków tak aby uzyskać idealny okrągły kształt (najlepiej przyłożyć okrągły talerz lub tacę).
Teraz na środek ciasta postaw szklankę do góry dnem (to będzie miejsce którego nie będziesz ciąć na kawałki). Pokrój ciasto na 16 równych części (tak jakby cięcia były promieniami słoneczka a szklanka jego tarczą). Bierz po dwa wycięte kawałki do dłoni i przekręcaj je po 2 razy (ruchem na zewnątrz) aby otrzymać coś w rodzaju spiralki, na końcu zlep końcówki i uformuj ostrą końcówkę ramienia gwiazdy.
Powtórz z pozostałymi 7 ramionami. Odstaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z napojem waniliowym. Piecz w temp 190’C przez około 20-30 minut lub do zrumienienia ciasta. Jeśli makowiec jest dla ciebie za mało słodki, polej go lukrem lub posyp cukrem pudrem.