ciastka z malinami i czekoladą
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 200 g masła
- 150 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 150 g cukru pudru
- 310 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g białej czekolady
- 300 g malin
- szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Czekolady siekamy i przekładamy do osobnej miseczki. Maliny myjemy, odsączamy i odstawiamy na bok. Do puszki z mlekiem skondensowanym wsypujemy Inkę i dobrze mieszamy. Odstawiamy, mieszając co parę minut. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Partiami dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jak tylko składniki się połączą, dodajemy czekoladę i ręcznie zagniatamy ciasto. Będzie się kleić, dlatego obtaczamy dłonie mąką.
Odrywamy porcje ciasta i formujemy okrągłe, płaskie ciastka o średnicy ok. 8 cm. Układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy po 2-3 maliny, zawijamy krawędzie i zlepiamy ze sobą, zamykając maliny w środku. Pieczemy 15-18 minut, aż nabiorą złotego koloru po bokach.