Kup online Facebook Instagram
ciastka z malinami i czekoladą

Składniki:

  • 2 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 200 g masła
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 150 g cukru pudru
  • 310 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g białej czekolady
  • 300 g malin
  • szczypta soli




Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Czekolady siekamy i przekładamy do osobnej miseczki. Maliny myjemy, odsączamy i odstawiamy na bok. Do puszki z mlekiem skondensowanym wsypujemy Inkę i dobrze mieszamy. Odstawiamy, mieszając co parę minut. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Partiami dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jak tylko składniki się połączą, dodajemy czekoladę i ręcznie zagniatamy ciasto. Będzie się kleić, dlatego obtaczamy dłonie mąką.
Odrywamy porcje ciasta i formujemy okrągłe, płaskie ciastka o średnicy ok. 8 cm. Układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy po 2-3 maliny, zawijamy krawędzie i zlepiamy ze sobą, zamykając maliny w środku. Pieczemy 15-18 minut, aż nabiorą złotego koloru po bokach.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się